Viisi vuotta - viisi vinkkiä


Gradua kirjoittaessa ajatukset kääntyvät gradun lisäksi varsin usein niin menneeseen kuin tulevaankin. Mihin nämä viisi vuotta yliopistossa oikein menivät? Juurihan vasta aloitin opintoni ja mietin luultavasti samoja asioita kuin sinäkin nyt. En valitettavasti tainnut oppia aivan kaikkia kasvatustieteen teorioita, mutta jotain sentään koen oppineeni. Haluankin antaa muutaman vinkin sekä nykyisille että tuleville opiskelijoille.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa unohtaa julkisuudessa vuodesta toiseen vellova keskustelu, jossa opiskelijoita moititaan liian hitaasta valmistumisesta. He eivät tiedä, mistä he puhuvat. Yliopisto-opinnot ja ennen kaikkea ajattelun kehittyminen vaativat aikaa, aikaa ja lisää aikaa. Luonnollisesti joskus täytyy tulla valmistakin, mutta suosittelen silti jättämään nämä puheet omaan arvoonsa. Motivoituneet ja opintoihinsa sitoutuvat opiskelijat ovat yhteiskunnalle miljoona kertaa arvokkaampia ja tuottavampia kuin nopeasti valmistuvat suorittajat. Vaatimukset nopeammasta valmistumisesta osoittavat, että puhujat eivät tiedä mistä yliopisto-opinnoissa on kysymys. Tiedätkö sinä? Jos et, älä hätäänny. Itselleni oma ala ja yliopisto-opintojen luonne alkoivat kirkastua vasta kolmannen vuoden jälkeen. Tämä on juuri sitä paljon puhuttua oppimista, joten anna itsellesi aikaa.

Suosittelen myös tarttumaan jokaiseen mahdolliseen työtilaisuuteen opintojen aikana. Etenkin oman alan töihin kannattaa tarttua, vaikka se viivästyttäisikin opintoja. Paras sekoitus työllistymisen kannalta lienee ansioluettelo, joka kertoo työkokemuksesta ja tutkinto, joka on suoritettu kohtuullisessa ajassa. Näistä kahdesta neuvosta päästäänkin sujuvasti neuvoon numero kolme, joka kuuluu seuraavasti: ajattele itse. Ole kriittinen ja kyseenalaista. Siihenhän sinua on vuosikaudet koulittu. Esimerkiksi julkista keskustelua, jossa opiskelijoita syyllistetään työssä käymisestä, voi kommentoida sanomalla, että kaikki yliopisto-opiskelijat eivät todellakaan ole painaneet ylioppilaslakkia päähänsä edellisenä keväänä. Osalla meistä voi olla perhe, työ ja muutenkin vakiintuneet kuviot elämässään. Myös opiskelijalla on oikeus harrastaa ja matkustaa. Osan on taloudellisista syistä johtuen pakko työskennellä opintojen ohella, mutta parhaimmillaan työ tuo toisenlaista sisältöä elämään ja antaa uutta motivaatiota opiskeluun.

On muuten uskomatonta, että niinkin positiivisesta asiasta kuin opiskelijoiden työssäkäynnistä tehdään ongelma! Mitä tapahtuisi jos opiskelijat eivät kävisi töissä? Itse olen pelastanut aika monen rehtorin päivän ilmaantumalla koululle kello kahdeksaksi. Tai näin ainakin haluan ajatella, koululaiset voivat hyvinkin olla eri mieltä. Monissa kaupungeissa akateemisten työllistyminen voi olla vaikeata jo nyt. Miksi siis halutaan lisää maistereita kolkuttelemaan työnantajien ovia kun kaikki entisetkään eivät ole välttämättä työllistyneet? Minusta 300 hakijaa yhtä työpaikkaa kohden on riittävä määrä, 600 hakijaa olisi jo aivan liikaa.

Neljännestä neuvosta voi olla sinulle hyötyä ihan oikeastikin. Ensimmäisinä vuosina kannattaa suorittaa se (yleensä) kahden opintopisteen laajuinen peruskurssi mahdollisimman monesta aineesta. Yleensä ne eivät ole ylivoimaisen vaikeita, eikä niihin kaikkiin tarvitse panostaa täysillä. Saat lisää yleissivistystä ja lisää opintopisteitä rekisteriin. Ja mitä enemmän sinulla on opintopisteitä rekisterissä, sitä helpommin pääset esimerkiksi kielten tai aineopintojen kursseille.

Entä opiskelisinko niitä aineita, joita kannattaa opiskella vai niitä, joita haluaisin opiskella? Tämä on ikuisuuskysymys, ja ainakin omalla kohdallani kiinnostuksen kohteeni ja ns. varmat valinnat eivät ole koskaan menneet yksiin. Itse tein niin, että opiskelin niitä aineita, joista olin aidosti kiinnostunut. Väkisin puurtaminen tuottaa tulosta vain harvoin. Muista, että ne vähemmän kiinnostavat opinnot voi opiskella valmistumisen jälkeenkin. Käsittääkseni avoimet yliopistot ja kesäyliopistot toimivat vielä ensi ja sitä seuraavanakin vuonna.

Ja mitä tulee graduun, ajattele sitä vasta kun se tulee eteen. Valitse aihe, jonka parissa jaksat työskennellä jonkin aikaa. Älä tee siitä isoa G:tä, vaan pidä se pikku-G:nä. Sitä se nimittäin on. Opinnäytetyö.

Toivon Sinulle antoisia hetkiä yliopistossa, niin luentosaleissa kuin niiden ulkopuolellakin!

Henna-Riikka Sokka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti