Hallituksen blogi: Avauksia sopo-asioista ja opiskelijavalinnoista

Mentorin toimintakertomuksen mukaan ”sopo-vastaavan tehtäviin kuuluu lähinnä sopo-sähköpostilistan viestien välittäminen sekä vapaaehtoinen osallistuminen sopo-jaoston tapahtumiin ja kokouksiin.” Ei kuulosta kovin vaativalta hommalta, eikä se sitä olekaan. Lähdin mukaan sopo-vastaavaksi, koska halusin pysytellä yhä tiiviisti mukana Mentorin toiminnassa, mutta samalla tiesin, etten ensi syksynä pysty hoitamaan mitään kovin vaativaa vastuualuetta vaihto-opiskelujakson takia. Sopo-vastaavuus on siitä kätevä, että perustasolla se onnistuu sopo-listan sähköposteja välittämällä, vaikka kaikkea muutakin asiaan liittyvää toimintaa saa tietysti kehitellä. 
 
Mitä sopo-vastaava sitten oikeastaan tekee? Sopo- eli sosiaalipoliittisen vastaavan nimike ei välttämättä kerro kovin monelle oikein mitään tehtäväkentän sisällöstä, ja totta puhuen jouduin itsekin sitä hieman selvittelemään vuoden alussa. Sopo-vastaavan tehtäväkenttään kuuluu monipuolisesti opiskelijan toimeentuloon, hyvinvointiin, terveyteen ja asumiseen liittyvät asiat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sopo-vastaava seuraa valtakunnallista keskustelua esimerkiksi opintotukijärjestelmästä, opiskelija-asunnoista ja mielenterveysasioista sekä välittää tietoa niistä ainejärjestönsä jäsenille. Edellä mainittujen asioiden lisäksi myös yliopiston tilankäyttöasiat kuuluvat sopo-vastaavan kenttään: Tamyn alkuvuodesta järjestämässä ”Ai Musta Tuli Vastaava?” -tapahtumassa keskustelimme muiden sopo-vastaavien kanssa muun muassa yliopiston ryhmätyöhuoneiden riittävyydestä/riittämättömyydestä sekä ainejärjestöjen käytettävissä olevista tiloista. Kaikkia näitä sopo-asioita pyrin parhaani mukaan seuraamaan mentorlaisten puolesta. Mikäli sinulla on jotakin kysyttävää tai kommentoitavaa toimeentuloon, hyvinvointiin, terveyteen, asumiseen tai yliopiston tilajärjestelyihin liittyen, ota rohkeasti yhteyttä allekirjoittaneeseen! Myös Tamyn sosiaalipoliittiseen sihteeriin ja Tamyn hallituksen sosiaalipoliittisiin vastaaviin voi olla ongelmatilanteissa yhteydessä (heidän yhteystietonsa löytyvät osoitteesta http://www.tamy.fi/sosiaalipolitiikka). 
 
Sopo-vastaavuuden lisäksi toimin Mentorin opiskelijaedustajana kasvatustieteiden yksikön opiskelijavalintojen kehittämisryhmässä. Kehittämisryhmään kuuluu kasvatustieteiden yksikön henkilökunnan jäseniä sekä myös ITUn ja OKAn opiskelijaedustajat. Kehittämisryhmä kokousti ensimmäistä kertaa toukokuun alussa, jolloin vahvistettiin esitykset erillisvalinnoissa valittavista opiskelijoista. Seuraava kokous on elokuussa, ja kokouksen asialistalla ovat muun muassa vuoden 2013 valintaperusteet, tulevien vuosien valinta-aikataulut sekä mahdolliset muutostarpeet. Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutusohjelmaanhan haetaan tällä hetkellä omalla, erillisellä pääsykokeella. Erillinen pääsykoe tuli käyttöön vasta vuonna 2009, ja vuosina 2006−2008 hakeminen tapahtui VAKAVA-kokeen kautta. Tällä hetkellä mentorlaisten joukosta löytyy siis kahdella täysin erilaisella pääsykokeella valittuja opiskelijoita. Otan mielelläni vastaan kommentteja koulutusohjelmamme valintakokeesta: Tulisiko nykyistä valintakoekäytäntöä muuttaa? Mitä mieltä olitte suorittamastanne valintakokeesta? Ajatuksia ja kokemuksia saa mielellään joko lähettää minulle sähköpostitse tai kirjoittaa tämän tekstin kommentteihin! Toivon saavani kommentteja niin eri pääsykokeilla valituilta mentorlaisilta kuin niiltäkin, jotka vasta ovat hakemassa koulutusohjelmaamme ja mahdollisesti selailevat Panopticonia. Nyt on loistava mahdollisuus kertoa mielipiteensä pääsykokeesta! 
 
Rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille mentorlaisille!

Telma Rivinoja
telma.rivinoja@uta.fi
Mentorin sopo-vastaava
Kasvatustieteiden yksikön opiskelijavalintojen kehittämisryhmän jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti