2006_2 Kasvatustieteilijäpäivät opiskelijan silmin

Historiassaan toiset kasvatustieteilijäpäivät järjestettiin ammattijärjestömme Specian toimesta Helsingin Allergiatalolla lauantaina 21. lokakuuta. Päivä sisälsi paljon mielenkiintoisia esityksiä ja puheenvuoroja niin opiskelijan kuin jo työelämässä olevan kasvatustieteilijänkin näkökulmasta. Vaikka päivä oli tiivis ja informatiivinen, sain siitä kuitenkin paljon irti, niin henkilökohtaisesti kuin myös ainejärjestömme Specia - yhteyshenkilönä. Päivä toi tullessaan paljon uutta tietoa, mutta myös huumoria, josta huolehti Tohtori Pekka Tuttava Toijalan Näennäisyyden Instituutista. Päivän avauspuheenvuoron piti Specian kasvatustieteilijätyöryhmän puheenjohtaja sekä Specian hallituksen opiskelijajäsen Minna Ahola. Muita puhujia olivat Specian toiminnanjohtaja Markku Saarinen, lakimies Tuija Torvela sekä kouluttaja Timo Lampikoski.

Avauspuheenvuorossaan Minna Ahola esitteli hieman historiaa siitä, miten kasvatustieteilijät ovat kasvaneet toisiksi suurimmaksi jäsenryhmäksi Speciassa. Kasvatustieteilijöitä on jäseninä jo lähes 1400. Viime vuosina Specia on keskittynyt erityisesti kasvatustieteen opiskelijoihin ja tätä ryhmää myös Minna Ahola edustaa. Avauspuheenvuoron jälkeen Specian toiminnanjohtaja Markku Saarinen esitteli, mitä Specian jäsenrekisteri kertoo meistä kasvatustieteilijöistä. Kasvatustieteellisten tutkintojen osuus Speciassa on 39 %. Suurimpana tutkintoryhmänä ovat filosofian maisterit, lähinnä humanistit (47%). Kasvatustieteilijöiden joukko koostuu opiskelijajäsenten lisäksi kunta-, valtio- sekä yksityissektorilla työskentelevistä kasvatustieteilijöistä. Opiskelijat ovat tästä joukosta suurin yksittäinen ryhmä (31%). Lähes yhtä suuren ryhmän muodostavat yksityisellä sektorilla työskentelevät (30%). Seuraavaksi suurin ryhmä ovat valtion palkkalistojen kasvatustieteilijät (24%) ja pienimpänä, muttei kuitenkaan vähäisimpänä, kuntasektorille työllistyneet (15%). Mutta niin kuin jo todettiin, suurimpana ryhmänä kasvatustieteilijöistä olemme me, opiskelijat (noin 500 jäsentä), ja se on myös nähtävissä Specian toiminnassa. Specian opiskelijajäsenyys on täysin ilmainen ja se oikeuttaa osallistumaan kaikkiin Specian järjestämiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin. Erityisesti opiskelijoille suunnattu tapahtuma on jokavuotinen ainejärjestökoulutus, joka järjestetään helmikuussa. Lisäksi juuri näillä kasvatustieteilijäpäivillä oli saatavilla paljon myös opiskelijan näkökulmasta mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa. Tarkempaa tietoa kasvatustieteilijöiden työllistymisestä ja palkoista on löydettävissä Specian nettisivuilta osoitteesta www.specia.fi. Selvitys tehtiin vuonna 2004 ja sitä ollaan parhaillaan päivittämässä. Uusimman selvityksen pitäisi valmistua syksyllä 2007 seuraaviin kasvatustieteilijäpäiviin mennessä.

Se, mikä teki tämän vuoden kasvatustieteilijäpäivistä erittäin historiallisen, oli kasvatustieteilijöiden ensimmäinen oma vähimmäispalkkasuositus, joka on voimassa syyskuun 2007 loppuun. Dokumentti julkaistiin siis näillä kasvatustieteilijäpäivillä ja sitä oli esittelemässä lakimies Tuija Torvela. Vähimmäispalkkasuositus perustuu kasvatustieteilijöiden palkkatutkimukseen, joka tehtiin keväällä 2006. Tutkimuksessa tehtiin kysely jo työelämässä oleville kasvatustieteilijöille ja kyselyn vastausprosentti oli 50%. Kyselyssä kartoitettiin palkan lisäksi työn sisältöä ja vaativuutta. Näiden kysymysten perusteella kasvatustieteilijöiden työtehtävät jaettiin kolmeen eri vaatimustasoon; asiantuntijatehtäviin, vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä johtotason tehtäviin. Näiden eri vaativuustasojen mukaan määriteltiin myös vähimmäispalkat. Tarkempia tietoja näiden eri vaativuustasojen palkkasuosituksista nimenomaan yksityissektorille on löydettävissä Specian nettisivuilta.

Päivän huumoriannoksesta huolehti ja kasvatustieteilijöitä viihdytti Tohtori Pekka Tuttava Toijalan Näennäisyyden Instituutista. Noin puolen tunnin esityksen aikana naurulihakset joutuivat kovalle koetukselle. Tämän rentouttavan tuokion jälkeen olikin vuorossa päivän viimeinen esiintyjä, kouluttaja Timo Lampikoski 4L Training & Consulting Oy:stä. Lampikoski piti mielenkiintoisen ja erittäin ajankohtaisen luennon oman ajankäytön hallinnasta kehittämisestä. Esityksen sisällöstä hyötyivät myös opiskelijat, vaikka se keskittyikin enemmän työelämän ajankäytön ongelmiin. Luennon aiheena oli siis ”Oman ajankäytön kehittäminen: Infoähkyn torjunta - dokumenttien sujuva ja jämäkkä käsittely”. Aiheen kuultuani ajattelin, ettei sillä olisi minulle mitään annettavaa, mutta toisin kävi. Käsittelimme muun muassa töiden kasautumista, sähköpostin sujuvaa käsittelyä, dokumenttien arkistointia sekä infotulvan hallinnan kehittämisen tavoitteita ja toteutumista. Mielestäni kaikki nuo aiheet ovat todella lähellä myös tämän päivän opiskelijan arkea. Luento oli todella vuorovaikutteinen ja siellä tehtiin paljon käytännön harjoituksia. Luennolla pääsimme myös testaamaan omia ajankäytön hallinnan keinoja sekä ihastelemaan ja kauhistelemaan testin tuloksia. Lohduttavaa luennon sisällössä oli se, että oli testin tulos sitten mikä tahansa, Lampikosken mukaan meistä jokaisesta voi kehittyä oman ajankäyttönsä hallitseva ja omasta elämästä nautiskeleva tehopakkaus. Niin että varo vaan työelämä; kasvatustieteilijät tulevat!

Suosittelen lämpimästi kaikille kasvatustieteilijöille Speciaan liittymistä jo opiskeluaikana. Silloin pääsee jo ajoissa tutustumaan työelämään ja osallistumaan mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, kuten kasvatustieteilijäpäiville, ja mikä parasta täysin ilmaiseksi. Ainakin itse henkilökohtaisesti olen kokenut Specian tarjonnan tukevan omaa ammatillista kasvua ja avartavan näkökulmia tulevaan työelämään.

Heidi Korpela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti