2007_1 Monipuolinen osaaminen työelämän valttina

Kasvatustieteilijänä suuressa yrityksessä

Keväisenä ja aurinkoisena huhtikuun maanantaina noin 30 päinen joukko kasvatustieteen ja aikuiskasvatuksen opiskelijoita kerääntyi Hatanpään valtatien varteen Nokian toimistorakennuksen pääoville. Vuorossa oli yritysvierailu tunnettuun, suureen ja kansainväliseen yritykseen, jossa opiskelijoita vastaanottamassa oli kaksi aikanaan kasvatustieteiden maisteriksi valmistunutta ja nykyään Nokian henkilöstöhallinnossa työskentelevää naista, Raija Oksanen sekä Minna Raiko. Kaikki odottivat mielenkiinnolla tulevaa kohtaamista.

Kun kaikki olivat saaneet omat nimilappunsa rinnuksille ja pääsivät asettautumaan kahvikupin sekä leivoksen kanssa pienen luentosalin tuoleille, Oksanen ja Raiko aloittivat toivottamalla kaikki tervetulleiksi vierailulle. He kertoivat lyhyesti Nokiasta yrityksenä sekä omista urapoluistaan ja nykyisistä työtehtävistään Nokialla. Raiko on toiminut Nokialla vuodesta 1995 asti erilaisissa rekrytointi sekä HRD tehtävissä. Tällä hetkellä hänen työtehtävänsä on henkilöstökonsultointi. Oksanenkin on toiminut Nokialla jo useamman vuoden eri rooleissa henkilöstönkehitystehtävissä ja tällä hetkellä hänen työskentelee Nokian sisäisessä koulutustoiminnossa.

Oksasen ja Raikon tarinat urapoluistaan ja kuvaukset työtehtävistään herättivät paljon mielenkiintoa. He loivat myös paljon uskoa siihen, että kasvatustieteilijöille on mahdollisuuksia tulevaisuudessa niin yhden ison yrityksen alla kuin yleensä työelämässä. Opintojen laaja-alaisuus ja monipuolisuus ovat tulevaisuuden valttimme. Tulevaisuuden varalle he toivat esille myös erilaisia taitoja, jotka he näkivät tärkeinä kuten konsultointi-, yhteistyö-, viestintä- ja organisointitaidot. Työnhaussa he painottivat myös omaa motivaatiota ja oikeaa asennetta.

On tärkeää nähdä ja kuulla jo opiskeluaikana erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä työelämän kentältä. Siten on helpompi itse rakentaa omia opintojaan siihen suuntaan mitä itse toivoo tulevaisuudeltaan sekä vaatia opetukselta niiden taitojen kehittämistä, jotka nähdään tärkeinä ja hyödyllisinä. Kiitos Raija Oksaselle ja Minna Raikolle siitä, että antoivat meille monelle lisää uusia tulevaisuuden näkymiä sekä saimme vastauksia useisiin kysymyksiimme.

Johanna Hongisto


Sivuaine- ja työelämäpäivä kasvatustieteiden opiskelijoille

Vuosittainen sivuaine- ja työelämäpäivä kasvatustieteiden laitoksen opiskelijoille järjestettiin tänä keväänä 29.3. yliopiston uudisrakennuksessa, Linnassa. Tilaisuudessa saimme kuulla jälleen mielenkiintoisia ja ennen kaikkea aitoja puheenvuoroja niin sivuaineista kuin työelämästäkin, mistä puhujat saivat kovasti kiitosta opiskelijoiden taholta. Palautteissaan opiskelijat kertoivat saaneensa uutta näkökulmaa työelämään ja hyviä vinkkejä opintoihinsa, mistä tällaisissa tilaisuuksissa juuri kyse onkin. Osallistujamäärä oli hieman viime vuotista pienempi, mutta tärkeintä on tietenkin, että paikalla olleiden kuulijoiden toiveita täytettiin. Palaute ja kehittämisideat ovat aina erityisen tervetulleita, jotta tilaisuutta voidaan kehittää opiskelijoiden toiveiden mukaisesti.

Tilaisuuden avasi laitoksen oma edustaja aikuiskasvatuksen assistentti Kati Tikkamäki rohkaisevalla ja aiheeseen virittävällä puheellaan, jonka jälkeen yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan sivuainetarjontaa esitteli hallintoamanuenssi Leena Sulkanen ja kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunnan sivuainetarjontaa opiskelijaopinto-ohjaaja Kaisa Keskitalo. Työelämäosuuteen kuulijat johdatteli Specia ry:n toiminnanjohtaja Markku Saarinen, joka esitteli tilaisuudessa kasvatustieteilijöiden työmarkkinoita erityisesti ammattijärjestön näkökulmasta. Saarinen listasi esityksessään mm. kasvatustieteilijöille tyypillisiä työtehtäviä yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä työtehtävistä ansaittavia keskimääräisiä palkkoja. Kyseiseen esitykseen voit käydä tutustumassa täällä. Alumnivierainamme olivat tänä vuonna projektipäällikkö Mikko Mattila (Tampereen kesäyliopisto), projektinjohtaja Johanna Matikainen (Kotopolku -projekti, SPR), lapsiasiamies Tiia Sairanen (Tampereen kaupunki) sekä koulutuspäällikkö Paula Salomaa (Edutech).

Tilaisuudessa nousi esille monia huomionarvoisia seikkoja opinnoista ja työelämästä, jotka toivottavasti jäivät myös elämään opiskelijoiden mieleen tulevaisuuden varalle. Monipuolinen osaaminen oli yksi päivän tärkeistä teemoista. Jo sivuainevalintoja tehtäessä kehotettiin opiskelijoita panostamaan monipuolisuuteen, ja tekemään valintoja rohkeasti omia kiinnostuksen kohteita seuraten ja turhia ennakkoluuloja välttäen. Työelämä vaatii kuitenkin nykyään monitaitureita työhön kuin työhön, eikä pelkkä koulutuskaan usein riitä työmarkkinoilla. Näin ollen onkin tärkeää pystyä ulkoistamaan oma osaaminen niin, että siitä tulee arvokasta valuuttaa työmarkkinoilla huolimatta siitä, missä osaaminen on hankittu. Työnhakuprosessi vaatii työnhakijalta ennen kaikkea rohkeutta ja luovuutta hyödyntää omaa osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Koulutuspäällikkö Paula Salomaan mukaan työnantajat etsivät ”hyviä tyyppejä” ja haluavat löytää työntekijän, jolla on potentiaalia ja soveltuva tausta. Työntekijänä on myös tärkeää osata arvostaa työnantajan ja työyhteisön panosta, sillä jokainen työtilaisuus on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ja hankkia uusia kokemuksia.

Vaikka monipuolista osaamista ja kokemusta kertyy runsaasti opintojen ulkopuolellakin, on tutkinnon merkitys luonnollisesti myös tärkeä työnhaussa. Viimeisten opintojen on usein tapana pitkittyä, mikä saattanee hankaloittaa työn saamista. Ohjenuorana valmistuville opiskelijoille puhujamme antoivatkin vinkiksi suorittaa opinnot alta pois, kun työelämään siirtyminen alkaa tuntua ajankohtaiselta. Puhujiemme kokemuksen mukaan valmis tutkinto usein edesauttaa työpaikan saantia.

Yleisesti ottaen puheenvuoroissa kehotettiin opiskelijoita olemaan avoimia uusille mahdollisuuksille sivuaine- ja työelämävalintojen suhteen. Tärkeintä on rohkeus hakeutua kohti uusia kokemuksia, sillä näistä pienistä palasista ja hajanaisista ratkaisuista se työura sitten alkaa muodostua. Oli hakuprosessin tuloksena sitten uusi työpaikka tai kieltävä vastaus, on tärkeää nähdä työnhakuprosessi aina oppimisen kannalta. Itsearviointi on erityisen tärkeää niin työhaussa kuin työnteossakin.

Powerpoint -esitys aiheesta: Kasvatustieteilijä työelämässä

Lämpimät kiitokset kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

Laura Pylväs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti