Panopticon testaa

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Tervetuloa lukemaan verkkoblogimme uuden sarjan ensimmäistä osaa: Panopticon testaa-palstaa. Tarkoituksena on testata pääasiassa Tampereella tarjolla olevia opiskelijaetuja, jotka saattavat vielä olla valtavirralle tuntemattomampia. Testaamalla esitellään erilaisia etuja, mutta samalla myös selvitetään niiden toimivuutta käytännössä. Monesti eri yritykset eivät tuo kovinkaan selkeästi esiin opiskelijaetujaan, vaikka sellaisia saattaa olla. Moni lukijoistamme varmasti tietää joitain etuja ja käyttää jo esimerkiksi VR:n ja Matkahuollon opiskelijaetuja. Aina ei ole kuitenkaan selvää millaisia muita etuja Tampere tarjoaa.

Ehkä aloitamme juttusarjamme valottamalla hieman Tampereen opiskelijaetujen taustaa. Yksinkertaistetusti etuja on ainakin kolmenlaisia: opiskelijajärjestöjen neuvottelemia valtakunnallisia etuja, paikallisten opiskelijakuntien neuvottelemia etuja sekä yritysten itsenäisesti myöntämiä etuja. Esimerkiksi VR:n ja Matkahuollon edut ovat valtakunnallisia, joita ovat olleet neuvottelemassa muun muassa Suomen Ylioppilaskuntien liitto ja Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto. Tampereen paikalliset edut hoitaa pääasiassa Opiskelijan Tampere ry. ”Yhdistyksen alkuperäisenä ajatuksena oli lähentää opiskelijoita ja yritysmaailmaa toisiinsa mm. opiskelijaetujen kautta, mutta sittemmin palvelutarjonta on laajentunut kattamaan opiskelijan elämää monipuolisesti” (Opiskelijan Tampere ry 2007-2012). Yhdistyksessä toimivat Tampereen kaikkien kolmen korkeakoulun opiskelija- ja ylioppilaskunnat sekä Tampereen kauppakamari ja kyseisten korkeakoulujen tukisäätiöt. Opiskelijan Tampereen toiminnasta sekä eduista saat lisää tietoa Opiskelijan Tampereen internetsivuilta. (www.opiskelijantampere.fi)

Ensimmäinen opiskelijaetutestauksemme suuntautuu Linkosuon kahvilaan Hämeenkadulla; Café Siilinkariin. Bongattu opiskelijaetu löytyy Opiskelijan Tampereen nettisivuilta, mutta yrityksen omilla nettisivuilla edusta ei ole mainintaa. Ainakaan testaajan silmään ei kahvilassa osu merkintää opiskelijaedusta, eli sinisen opiskelijakortin kuvaa. Kassalle mennessä perhoset alkavat hieman pyöriä mahassa, onko noloa kysyä alennusta, jos sitä ei enää olekaan. Kassalla myyjä vastaa kuitenkin kysymykseen opiskelijaedusta ystävällisesti ja kertoo sen olevan 10 %, pois lukien lounas, keitto, lehdet, alkoholi, alennusleipä, savukkeet ja salaatti. Korttia vilauttamalla alennus on saatu ja vaikka se ei ole iso, on se etu kumminkin.

Vaikka kahvilan hinnat ovat hieman eri tasoa kuin yliopistolla, on Café Siilinkari varteenotettava istuskelupaikka opiskelijalle. Kahvilaa on ”laajennettu” ja nykyään pöytiä löytyy myös rakennuksen sisäpihalta. Kahvilatuotteiden valikoima on melko laaja, erityismainintana lukuisat lämpimät juomat. Tunnelma kahvilassa on rento, vaikka väkeä testaushetkellä onkin paljon. Kahvila näyttää olevan eri sukupolvien suosiossa, sillä pöydissä istuu sekä nuorta että hieman varttuneempaakin väkeä. Henkilökunta vaikuttaa aidosti ystävälliseltä ja kahvila on siisti. Vaikutuksen tekee myös taustamusiikki, joka ei ole uusimpia listahittejä eikä taustalla soi mikään radioasema. Musiikki on hieman jatsahtavaa, rauhallista instrumentaalimusiikkia, joka luo myös osaltaan rennon tunnelman kahvitteluhetkelle. Kaiken kaikkiaan Café Siilinkari on mukava treffauspaikka, jossa opiskelijaetu toimii.

-Ulla-Mari Kuusinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti