Akavalainen henkilöstöedustaja

Teksti: Mikko Lehtonen

Valitsin lyhyen alustukseni aiheeksi akavalaisen henkilöstöedustajan, yleisesti luottamusmiehen, sillä tämä on työntekijän lähin tuki ja turva työyhteisöissä, sen mahdollisissa ongelmatilanteissa ja esimerkiksi yhteistoimintamenettelyssä (YT-neuvotteluissa). Monet tunnistavat luottamusmiehen SAK:laiseksi toimijaksi kaupan alalla tai lakkouutisoinneissa vilahtavaksi ahtaajaksi satamassa. Akavalaisten eli korkeasti koulutettujen palkansaajien luottamusmiesorganisaatio on kuitenkin monelle vieras. Selvennän seuraavassa, kuinka akavalainen luottamusmiestoiminta organisoituu ja mitä tarkoitetaan toimihenkilö-käsitteellä. Luottamustoiminnasta voi lukea tätä tekstiä elämänmakuisemmin kesäkuun alussa ilmestyvästä, SPECIAn, Asiantuntija 2/2012 -jäsenlehdestä, jossa osallistujat arvioivat vuodenvaihteen 2011–2012 molemmin puolin toteutettua luottamusmiesmentorointiohjelmaa.

Henkilöstöedustajat ovat tukena työpaikoilla

Akavalaiset ammattiliitot ovat jakaneet vastuun luottamusmiesorganisaatiostaan kahdelle neuvottelujärjestölleen. Käytän esimerkkinäni toista, Ylemmät toimihenkilöt YTN ry:tä, joka edustaa korkeasti koulutettuja palkansaajia yksityissektorilla elinkeinoelämässä ja järjestöissä. YTN neuvottelee kootusti akavalaisten työehtosopimuksia ja koordinoi luottamusmiestoimintaa koulutuksineen. Esimerkiksi specialainen Maria Iho edustaa humanistina henkilöstöryhmää, johon kuuluu pääsääntöisesti tuotekehitystehtävissä ja asiakasprojekteissa työskenteleviä insinöörejä – perinteisiä akavalaisia aloja kumpikin. Niin kutsuttu oma luottamusmies ei akavalaisilla yleensä perustukaan samaan koulutusalaan, tehtävään tai ammattiliittoon, vaan korkeakoulutukseen ja yhteiseen henkilöstöryhmään. Luottamusmiehen yhteystiedot pitäisi saada osana perehdytystä, mutta yhteystietoja voi kysyä myös omasta liitosta milloin tahansa. Lue Maria Ihon haastattelu ja henkilökuva kokonaisuudessaan.

Vaikka puhutaankin luottamusmiesorganisaatiosta, luottamusmiehen asemesta viitataan usein henkilöstöedustajaan, sillä nimikkeet vaihtelevat. Henkilöstöedustajan tehtävä on kuitenkin kaikissa tilanteissa sama: tämä avustaa henkilöstöryhmäänsä työsuhteen kysymyksissä, seuraa työlainsäädännön toteutumista työpaikallaan ja edistää yhteistoimintaa työnantajan kanssa. Akavalainen luottamusmies valitaan silloin, kun on voimassa oleva YTN ry:n solmima työehtosopimus, kuten esimerkiksi ICT-alalla tai teknologiateollisuudessa ja tällä sopimuksella voidaan esimerkiksi laajentaa luottamusmiehen tehtävää. Siten voidaan muun muassa antaa oikeus sopia työehdoista paikallisesti. Jos työehtosopimusta ei ole, eikä henkilöstöryhmään sovelleta työehtosopimusta, valitaan työsopimuslain tarkoittama luottamusvaltuutettu, mikä on yleistä esimerkiksi järjestösektorilla. Työpaikalla voidaan valita myös yhteyshenkilö.

Henkilöstöedustaja valitaan vaalein määräajaksi ja hän on aina työsuhteessa työnantajaansa. Siihen ei vaikuta se, toimiiko henkilöstöedustaja tehtävässä oman toimensa ohella vai onko hänet vapautettu kokonaan työnteosta. Henkilöstöedustajaa koskevat myös yleiset työnteon ehdot, työajat ja työnjohto- eli direktiomääräykset. Hänellä on kuitenkin niin kutsuttu palkka- ja siirtosuoja sekä yleisesti muuta henkilöstöryhmää parempi suoja taloudellistuotannollisissa irtisanomistilanteissa. Henkilöstöedustajan tiedoksisaantioikeus koskee erimielisyystilanteissa tapauksen selvittämisen kannalta olennaisia tietoja, soveltuvin osin tietoja henkilöstöryhmästä sekä keskimääräisiä palkkatilastoja, kun henkilöstöryhmän koko on yli 5. Tiedot annetaan luottamuksellisesti.

Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen opiskelijasta maisteriksi ja toimihenkilöksi

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden järjestäytyminen on vasta lastenkengissä moniin muihin toimialoihin verrattuna.” Maria Iho toteaa, että kaikki eivät välttämättä edes tiedä, ovatko he toimihenkilöitä vai ylempiä toimihenkilöitä. Hän viittaa siihen, että korkeasti koulutetut kuuluvat pääsääntöisesti toimihenkilö tai ylempi toimihenkilö -henkilöstöryhmiin (sekä liikkeenjohtoon tai johtoryhmiin). Toimihenkilöiksi kutsutaan henkilöstöä, joka erotetaan koulutuksellisesti, edunvalvonnallisesti ja ammattiyhdistyspoliittisesti tuntipalkkaisista työntekijöistä. Toimihenkilöiden asema ei perustu tehtävänimikkeisiin eikä muodolliseen koulutukseen, vaan tehtävän vaativuuteen, vaikkakin usein rekrytointi näihin tehtäviin edellyttää soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai erityiskoulutusta. Yleisesti, maistereiden voidaan sanoa työllistyvän toimihenkilöiksi tai ylemmiksi toimihenkilöiksi.

Toimihenkilön ja ylemmän toimihenkilön toimiasemaraja kuitenkin häilyy, sillä esimerkiksi ICT-alan työehtosopimuksessa 2011―2013 todetaan, ettei koulutuksen osoittama muodollinen pätevyys sellaisenaan määrittele, kuka kuuluu ylempien toimihenkilöiden edunvalvonnan piiriin. Toisaalta esimerkiksi järjestöissä työskentelee ainoastaan toimihenkilöitä. Ylempien toimihenkilöiden työsuhdeturva on heikompi kuin toimihenkilöiden, sillä heidän kollektiivinen sopimusedunvalvontansa eli työehtosopimustoiminta on vähäisempää kuin toimihenkilöillä. Tällöin taito sopia työehdoista työsopimuksella (tai johtajasopimuksella) korostuu. Ylemmillä toimihenkilöillä on usein myös esimiesvastuu, muttei aina. Jos oma asema askarruttaa, se kannattaa tarkistaa yrityksen henkilöstöhallinnosta.

Lisätietoja työnteon ehdoista ja työelämästä

Toimihenkilö ja ylempi toimihenkilö, henkilöstöryhmä ja henkilöstöedustaja ovat käsitteitä, joihin korkeakouluopiskelijat törmäävät viimeistään ensimmäisessä korkeakoulututkintoa edellyttävässä tehtävässään. Kun opiskelija työskentelee esimerkiksi kaupan alalla opintojensa ohella, hän voi luonnollisesti ottaa yhteyttä omaan akavalaiseen liittoonsa mahdollisissa työn ongelmatilanteissa. Luottamusmiesorganisaatio on myös yksi esimerkki ammattijärjestöjen perustehtävistä ja siitä, mihin jäsenmaksutuloja käytetään, mutta mikä ei välttämättä näy suoraan jäsenelle.

Tämän kirjoituksen lähteenä on käytetty ICT-alan työehtosopimusta 2010–2013, joka löytyy osoitteesta ytn.fi. Sivusto on hyvä perehdytys korkeasti koulutettujen työhön yksityissektorilla – siihen kieleen, jota joudumme opiskelemaan tutkinnoistamme riippumatta. Tutustumalla ytn.fi sopimusaloihin saa hyvää lisätietoja kasvatus- ja aikuiskasvatusalan asiantuntijoiden tehtävämahdollisuuksista yksityissektorilla. Julkisorganisaatioihin ja kuntatyönantajaan voi tutustua sen toisen neuvottelujärjestön JUKOn avulla. Lisää työnteon pelisäännöistä ja henkilöstöedustajasta osoitteessa tyomarkkina-avain.fi.

Menestystä loppukevääseen

Mikko Lehtonen

SPECIA, asiantuntija
mikko.lehtonen@specia.fi | 040 080 8947

ps. Yksityissektorin kasvatustieteilijöiden vähimmäispalkkasuositus ilmestyy toukokuussa ja se postitetaan kaikille SPECIAn jäsenille, jotka ovat opiskelleet kasvatustieteiden maistereiksi tai opiskelevat kasvatustieteitä parhaillaan. Lisätietoja palkoista voi lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti