2008_1 Ootin monet roolit


Opiskelijaopinto-ohjaajan eli ootin työn ihanuus on siinä, että saa tehdä töitä monien ihmisten kanssa ja ennen kaikkea opiskelijoiden parissa. Kasvatustieteiden tiedekunnan oottina ensisijaisesti työskentelen tiedekunnan henkilökunnan lähettyvillä ja tiedekunnan omien opieskelijoiden eduksi. Tehtävänäni on pitää itseni ajantasalla lähes kaikista asioista, mitä tiedekuntamme opintoihin liittyy, sekä välittää informaatiota muille opikelijoille. Lisäksi tehtäväni on tukea yksittäisiä opiskelijoita kuuntelemalla ja ohjaamalla kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. Silloin on etua kun itse tietää erilaisista mahdollisuuksista ja ajankohtaisista asioista. Tiedekunnan sisällä myös suunnittelen erilaisia tapahtumia, pidän yhteyttä ainejärjestöihin ja laitosten henkilökuntaan sekä kehittelen vanhoja ja uusia ideoita, siinä missä aikani ja mielikuvitukseni riittää. Pääasia on, että kaikki toimintani tähtää tiedekuntamme opiskelijoiden opintojen edistämiseen ja tukemiseen.

Tidekunnan ulkopuolella pidän yhteyttä ja toimin myös muiden tahojen ja eri tiedekuntien oottien kanssa. Ootin tärkeimmät tiedekunnan ulkopuoliset yhteydet ovat muun muassa opintoneuvontaan sekä ura- ja rekrytointipalveluihin. Opintojen ohjauksessa tuki ja tiedon kulku vastavuoroisesti moniin paikkoihin on tärkeää. Tietää ainakin mitä ja mistä apua saa itse kuin myös opiskelijat erilaisten kysymysten edessä. Moni ootti on todennut, että me muut ootit olemme oottien paras tuki ja turva. Oottien kesken vallitseekin hyvä yhteishenki ja yhdessä toimimisen periaate. Vaikka jokainen ootti on ”tiedekuntansa näköinen” ja kaikki me yhdessä hyvin erilaisista persoonista koostunut porukka, on meille juuri tuo erilaisuus rikkaus ja ihanuus.

Kaiken lisäksi ootit ovat hyvin tiiviisti mukana tuutoroinnin suunnittelussa ja toteutuksessa niin koko yliopiston osalta kuin oman tiedekunnan laitosten ja yksiköiden. Tidekunnittain voi koko ootin työnkuvassa olla hieman vaihtelua, mutta pääsääntöisesti me puuhastelemme yhtä ja toista oman ajan ja mahdollisuuksien puitteissa opiskelijoiden eduksi. Tohinaa siis riittää niin oottikahveilla kuin omissa työhuoneissamme. Tärkeintä on olla saatavilla, kun opiskelija tarvitsee ohjausta. Useimmiten ootti on vanhempi konkari opiskelussa sekä tietää jipot ja jekut yliopistossa selviytymiseen niin opiskelijana kuin työntekijänä.

Ootin työn suurin anti on siinä, että olemme itsekin opiskelijoita. Koska liikumme paljon siellä missä muutkin opiskelijat, meitä on helpompi lähestyä. Olemme päässeet tutustumaan työntekoon ja työyhteisöihin yliopistossa opiskelijan näkövinkkelistä. Luomme yhteyttä opiskelijoiden ja henkilökunnan välille. Vertaistukena tutustutamme ja ohjaamme opiskelijoita yliopiston maailmaan ja opiskelijana tuomme kuulumisia ja erilaista näkökulmaa henkilökunnan keskusteen. Vaikka välillä tuntuu, että työmme on ainutlaatuista ja siten yksinäistä puurtamista, on ympärillämme kuitenkin laaja verkosto yliopiston sisällä ja hieman myös sen ulkopuolella. Verkoston avulla luomme yhteyttä ja yhteisöllisyyttä niin tiedekuntien sisällä kuin koko yliopistossa.

Hyvänä esimerkkinä ootin työn moninaisuudesta voisin mainita jokakeväisen kasvatustieteilijöiden työelämäpäivän. Tapahtuman organisoi kasvatustieteiden ootti yhteistyössä tiedekunnan, kasvatustieteiden laitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden ainejärjestön kanssa. Tilaisuudessa puheenvuoroja on ollut laitoksen henkilökunnan edustajalla, opiskelijoilla sekä tapahtumaan kutsutuilla työelämässä toimivilla kasvatustieteilijöillä. Tapahtuma on ollut aina hyvin suosittu sekä osoittanut yhteistyön ja verkostojen tärkeyttä. Oottien kesken olemme järjestäneet kuluneena lukuvuonna oottihuoneella muun muassa tutkintouudistus- sekä sivuainepäivän. Tapahtumat ovat olleet kaikille yliopiston opiskelijoille avoimia, ja yhteistyötä tapahtuman järjestämisen ja tiedottamisen kanssa olemme tehneet opintoneuvonnan sekä ura- rekrytointipalvelujen kanssa.

Ootin rooli on olla opiskelija itse opiskelijoiden joukossa ja toimia vertaistukena opintojen tukemisessa ja ohjauksessa. Ootti on myös yliopiston työntekijä, joka pitää osaltaan omaa tiedekuntaansa pystyssä, arvioi ja kehittää sen toimintaa. Ootti on myös yhteyshenkilö opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä, tiedekuntien välillä muiden oottien kautta sekä eritahojen, oman tiedekunnan ja opiskelijoiden välillä erilaisten yhteistyön, toimintojen ja tapahtumien kautta. Ootti myös ylläpitää yhteisöllisyyttä ja ajaa opiskelijoiden etua. Roolit ovat monet ja antoisat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti